لوگو دکتر سوزان پیروان
Search
Close this search box.
لوگو دکتر سوزان پیروان

بیماری آندومتریوز در زنان چیست؟

اندومتریوز یکی از انواع بیماری های مربوط به خانم ها می باشد که به موجب آن بافتی که به دیواره رحم شباهت دارد در قسمت های دیگر بدن رشد می نماید. با وجود اینکه امکان رشد این بافت ها در هر جایی وجود دارد ، اما به طور معمول در لگن رشد می نمایند. راه های درمان بیماری اندومتریوز بسته به میزان رشد این عارضه متفاوت است. از این رو دکتر سوزان پیروان در ادامه اطلاعات بیشتری از بیماری اندومتریوز ارائه می دهد. در صورتی که شما یا عزیزانتان درگیر این عارضه هستید ، پیشنهاد می دهیم برای دریافت اطلاعات بیشتر در ادامه مطلب همراه دکتر سوزان پیروان ، بهترین متخصص زنان و ناباروری در تهران باشید.

بیماری های اندومتریوز

در صورتی که اندومتر ( بافت داخلی رحم ) به فضای بیرونی رحم نفوذ کند سبب بروز بیماری اندومتریوز خواهد شد. اندومتریوز ، بیماری ای است که غالبا در سنین باروری ( 15 تا 45 سالگی ) رخ می دهد و می تواند در کلیه بافت های بدن به استثنای طحال بروز نماید ؛ البته شایع ترین محل بروز این بیماری ، نواحی تحتانی لگن بخصوص تخمدان ها می باشد.

به طور کلی بیماری اندومتریوز ریشه در وراثت و ژنتیک دارد ، البته عواملی ؛ همچون استرس و آلودگی محیط زیست نیز در پیدایش و بروز این بیماری نقش موثری دارند. در حال حاضر بیماری اندومتریوز در سرتاسر جهان با آلودگی محیط زیست شیوع یافته است و متاسفانه این بیماری در میان نسل های جدید بیش از گذشته به چشم می خورد.

اندومتریوز چیست؟

بافت مخاط رحم یا همان بافت اندومتریال که شامل بافت های همبند، گلبول های خون و غده بوده، به طور معمول داخل رحم رشد کرده و آن را برای تخمک گذاری آماده می نماید.

این بیماری هنگامی به وجود می آید که بافت اندومتر در جایی غیر از رحم رشد نماید. امکان دارد اندومتريوز موجب درگیری نواحی زیر شود:

  • لوله های فالوپ یا همان لوله های رحم
  • گره های لنفاوی
  • تخمدان ها

مراحل رشد اندومتریوز

درمان بیماری اندومتریوز با توجه به اینکه بیماری در چه مرحله ای قرار دارد ، متفاوت است. بنابراین لازم است مراحل رشد این بیماری را بدانید. این مراحل رشد عبارتند از:

  • مینیمال

هنگامی که بافت ها از عمق کمی برخوردار هستند ، در واقع در مرحله مینیمال قرار دارند. در چنین مرحله ای ضخم های کوچکی درون تخمدان وجود دارد و ممکن است کمی التهاب اطراف لگن دیده شود.

  • خفیف

در مرحله خفیف بافت ها همچنان کم عمق هستند ؛ اما علاوه بر تخمدان به لگن نیز سرایت کرده اند.

  • متوسط

هنگامی که بیمار وارد مرحله متوسط می شود ، عمق بافت ها افزایش پیدا می کند. بدین ترتیب ازدیاد ضایعات در لگن و تخمدان دیده می شود.

  • شدید

نه تنها کاشت عمیق آندومتریوز در لگن و تخمدان وجود دارد ؛ بلکه این بافت ها به لوله های فالوپ و حتی روده نیز نفوذ پیدا کرده اند.

علائم اندومتریوز

مواردی که در ذیل به آن ها اشاره کرده ایم از جمله نشانه های شایع این بیماری می باشند. البته باید بگوییم که وجود این علائم همیشه نشانه ابتلای فرد به اندومتريوز نبوده و ممکن است به دلیل وجود بیماری هایی همچون سندروم روده تحریک پذیر، بیماری عفونت لگن و کیست تخمدان در فرد بروز کرده باشد.

  • درد مزمن در ناحیه لگن
  • پریودهای طولانی تر از 7 روز
  • کمر درد مزمن
  • مشکلات ادراری و روده ای شامل نفخ، اسهال، درد و یبوست
  • خستگی
  • مشاهده خون در ادرار یا مدفوع
  • استفراغ و تهوع
  • دردهای شدید قاعدگی که قابل کنترل با مسکن های معمولی همچون ایبوپروفن نباشند.
  • خونریزی شدید قاعدگی به نحوی که فرد هر دو ساعت یکبار ناچار به تعویض نوار بهداشتی خود باشد.
  • لکه بینی میان دو پریود

باید بگوییم که وجود درد، شایع ترین نشانه این عارضه است که البته شدت آن همیشه با شدت بیماری ارتباط ندارد.

بعد از یائسگی و به دلیل توقف تولید استروژن توسط بدن، ممکن است درد از بین برود. البته افراد باید در نظر داشته باشند که با هورمون درمانی در طی یائسگی علائم اعم از درد برخواهند گشت.

همچنین لازم به ذکر است که بارداری قادر به توقف موقتی و کاهش علائم می باشد.

تشخیص اندومتریوز

تشخیص سریع این بیماری در درمان ناباروری و همچنین کاهش ابتلا به دیگر بیماری های ناشی از این بیماری بسیار اثرگذار است ، لذا متخصصین زنان می بایست این مسئله را در خانم هایی که در سنین باروری هستند سریعا تشخیص داده و نسبت به درمان آن اقدام نمایند.

به عنوان مثال ؛ دختر خانم های جوانی که دچار کیست تخمدان مقاوم به درمان های دارویی هستند حتما باید به منظور درمان بیماری اندومتریوز مورد بررسی قرار گیرند.

راه های درمان بیماری اندومتریوز

اندومتریوز یک بیماری مزمن است که چنانچه به موقع تحت عمل جراحی قرار گرفته و ضایعات فعال آن برداشته شود ، از وقوع عوارض آن پیشگیری به عمل خواهد آمد. اگرچه تاکنون هیچ روشی جهت درمان قطعی این بیماری به ثبت نرسیده است ، اما با جراحی لاپاراسکوپی می توان آن را کنترل نمود.

لازم به ذکر است که بیماری اندومتریوز به کمک درمان دارویی درمان پذیر نبوده ، اما می توان پس از جراحی لاپاراسکوپی به منظور جلوگیری از پیشروی این بیماری از درمان دارویی استفاده کرد.​ نظر خودتون رو در رابطه با مقاله خانم دکتر سوزان پیروان در زیر این مقاله بفرمایید

لوگو دکتر سوزان پیروان

دکتر سوزان پیروان

جراح و متخصص زنان درمان‌های فوق تخصصی ناباروری
ایشان در سال ۱۳۷۴ از دانشگاه بهشتی با رتبه دوم برد کشوری فارغ التحصیل شدند. دکتر پیروان در سال ۱۳۸۱ دوره ی تکمیلی نازایی در پژوهشگاه رویان گذراندند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

13 − 6 =

فهرست محتوا